TEKA TDZ 3000 ikertengelyes keverő

Meglévő toronysiló kialakítású betongyár régi Elba típusú keverője helyett került beépítésre egy új korszerű TEKA 2,0 m³ TDZ 3000 típusú ikertengelyes keverő. Ikertengelyes keverő felépítése: két egymással szemben forgó keverőtengely keverőlapátokkal szerelve a kevermény horizontális és vertikális irányban való mozgatásával lehetővé teszi a rövidebb keverési időt. Az oldalakon és a szemközti falakon cserélhető kopóbéléssel van ellátva. A szemközti falakba csapágyazott keverőtengelyeken cserélhető acél keverőkarok speciális kerékagyba van csavarozva. A keverőkarokra cserélhető keverőlapátok vannak szerelve.

A TDZ 1500-tól 1875-g egy forgatómotorral, a TDZ 2250-től 5000-ig 2 forgatómotorral és túlterhelés gátlóval van szerelve. A keverőtengelyek hajtása a hajtóművön és ékszíjakon keresztül történik. A szinkronhajtás a hajtómű kuplungján keresztül biztosított. A szemközti falakba ágyazott keverőtengelyek egy automata zsírzó rendszerhez vannak csatlakoztatva.

Az ürítő működtetésére egy kompakt hidraulikus aggregát került beépítésre, mely fel van szerelve kézi szivattyúval is „vész-ürítés” esetére. Az ürítő-ajtó egy hidraulikus hengeren keresztül működtetett.

Az ürítő a keverő közepén a keverőtengelyekkel párhuzamosan helyezkedik el a keverőteknőbe beépítve és induktív végálláskapcsolókkal bármely kívánt nyitási helyzetbe állítható.

Vész-ürítés esetén a hidraulikus aggregát kézi pumpájával a keverő működtetése nélkül is nyitható.

A keverőteknő keverőfedéllel van ellátva. Az adalékanyag és a kötőanyag betöltő csonkok a két keverő tengely közé pozícionáltak. A keverőfedél mindkét oldalon nyitható a karbantartási és tisztítási munkák könnyebb elvégezhetősége érdekében. A keverőfedél mindkét oldalán kémlelő nyílás található és végálláskapcsolókkal biztosított.

A keverővel együtt cserére kerültek a cementcsigák, módosításra került a vízmérleg valamint az adalékanyag mérleg. A számítógépes vezérlést a DIANTE Kft. készítette.